Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

van harte

Van harte… Stieg Larsson! (15 augustus 1954 – 9 november 2004)

Begonnen als journalist schreef deze Zweedse verslaggever in zijn leven slechts drie boeken. Op zijn vijftigste overleed hij aan een hartaanval, waarna drie voltooide manuscripten postuum werden uitgebracht. Het resultaat: drie Zweedse thrillerklassiekers die zijn verfilmd. Wat we verder van hem hadden kunnen verwachten, zullen we nooit weten. Een beknopte biografie van een schrijver die te vroeg overleed.

Karl Stig-Erland Larsson werd geboren op 15 augustus 1954 te Skelleftehamm en had op jonge leeftijd al de motivatie om te schrijven. Zijn eerste verhalen betroffen sciencefictionachtige werkjes en al snel werd hij dan ook actief in het wereldje van de Zweedse sciencefiction.

Vanaf 1977 begonnen zijn werkzaamheden voor een Zweeds persbureau, waar hij onder andere actief was als grafisch kunstenaar en schrijver van korte biografieën. Hij was ook sterk politiek georiënteerd en sloot zich aan bij de Kommunistika Arbetareforbundet. Deze politieke insteek is terug te vinden in de Millennium-trilogie, evenals thema’s als vrouwenhaat en corruptie.

Het schrijven van de Millennium-trilogie gebeurde in zijn vrije tijd. Nadat de manuscripten voltooid waren, stierf Larsson aan een hartaanval. Vlak...

Larsson is vooral beïnvloed door detectives en thrillers uit de Britse en Amerikaanse traditie

voor zijn overlijden was hij bezig geweest met de publicatie van zijn romans, die postuum zijn uitgebracht.

Zijn eerste roman, Mannen die vrouwen haten, kwam uit in 2005. Het bleek een enorme bestseller te zijn en werd gekroond met de Glass Key Award, de prijs voor beste Noordse crime boek van dat jaar. In 2006 kwam het vervolg, De vrouw die met vuur speelde, waarna in 2007 het slot van de trilogie werd gepubliceerd, Gerechtigheid. Alle drie de boeken zijn inmiddels uitgegroeid tot moderne klassiekers.

Stieg_Larsson

Larsson heeft aangegeven vooral te zijn beïnvloed door detectives en thrillers uit de Britse en Amerikaanse traditie.

Niet alleen in de boekenwereld, ook in de filmwereld volgde men het succes met argusogen en in 2009 werd de populaire trilogie dan ook verfilmd. Er zijn zowel een miniserie, uitgezonden op tv, als drie films die in de bioscoop zijn verschenen. In 2011 volgde nog een Amerikaanse remake van het eerste deel, The Girl with the Dragon Tattoo, geregisseerd door David Fincher.

Geschreven door Zadok Samson op 14-08-2015.

Reacties op "Van harte… Stieg Larsson! (15 augustus 1954 – 9 november 2004)"

No comments yet