Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

achtergrond

Doe mee met het Nationale lezersonderzoek!

Is een roman goed of slecht? En in hoeverre beoordeelt een lezer die als literair? In welke mate is een mening van een lezer te rijmen met de eigenschappen van een boek? Deze vragen staan centraal in het Nationale Lezersonderzoek, dat nog tot het eind van de zomer loopt. U kunt meedoen!

Het Nationale Lezersonderzoek wordt uitgevoerd door wetenschappers die verbonden zijn aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de Universiteit van Amsterdam en de Fryske Akademy. Zij werken hiervoor samen met Nagelhout MRS, een marktonderzoeksbureau.

De lezers kunnen hun mening geven over 400 boeken. Natuurlijk niet over alle, men kan een keuze maken. De lijst is hier te vinden. Dit zijn de meest verkochte en uitgeleende boeken over de periode 2010-2012.

het _nationale_lezers_onderzoek

Men is nog steeds op zoek naar enthousiaste literatuurliefhebbers die mee willen werken. Of misschien is het beter om te zeggen: enthousiaste lezers. Want u hoeft geen drempel te voelen om mee te doen. Al kent u maar één boek van de lijst, dan is het is al zeer waardevol voor de onderzoekers als u het wilt voorzien van uw oordeel. Of zelfs wanneer u geen boek van de lijst heeft gelezen, maar er wel een oordeel over heeft. Lijkt het u wat? Meldt u zich dan aan.

Het onderzoek loopt nog tot het einde van de zomer. Resteert de vraag: wat is nou ‘literair’? Dat is aan de lezer zelf om te bepalen. De onderzoekers zijn benieuwd naar hoe lezers ‘literair’ definiëren en onthouden zich daarom bewust van een vooraf gegeven omschrijving.

Geschreven door Vincent op 25-07-2013.

Reacties op "Doe mee met het Nationale lezersonderzoek!"

No comments yet