Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

49ste Poetry International Festival Rotterdam

Vanaf 29 mei kun je weer volop inspiratie opdoen en nieuwe dichters ontdekken tijdens het Rotterdam. Tot 3 juni komen dichters van heinde en verre naar Rotterdam, bewapend met regels die verbijsterend kunnen zijn, hoop willen geven, boos maken, verbinden of ontregelen. Voor je het weet blijven juist die paar opgevangen regels een leven lang bij je en brengen je een stap, ja, waarnaartoe?

Ecologie, duurzaamheid, racisme, diversiteit en gender, politiek, of geweld, van zinloos tot maatschappij-ontwrichtend, de uitgelezen groep dichters op het festival durven met hun gedichten de strijd aan te gaan. De Amerikaanse dichters Patricia Lockwood en Danez Smith, de Spaanse Sonia Bueno, de Mexicanen Alí Calderón en Dolores Dorantes of de Russische Maria Stepanova laten het achterste van hun tong zien met hun uitdagende poëzie.

Alle stemmen op het festival vormen zes dagen lang de Vrijstaat Poëzie, waarin dichters je mee kunnen nemen naar hun wereld tijdens intervieuws en in voordrachten aan het begin van de avond. In Van tevoren bedacht staat het schrijven of voordragen volgens een bepaald concept centraal. Bij Cross-over Closing mengt de poëzie zich met andere kunsten, zoals muziek, film, dans of beeldend werk. De C. Buddingh’- Prijs zal worden uitgereikt In De staat van de poëzie, waar de vitaliteit van de actuele Nederlandstalige poëzie getoond wordt.

Geschreven door Marieke op 14-05-2018.