Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Boekenleeuw en Boekenpauw uitgereikt

Annet Schaap ontving uit handen van de jury de Boekenleeuw 2018 voor het beste kinder- en jeugdboek, Lampje, uitgegeven bij Querido. Marit Törnqvist mocht de Boekenpauw in ontvangst nemen voor het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek, Het gelukkige eiland, uitgegeven bij Querido.

De Boekenleeuwjury liet weten meegesleept en overrompelt te zijn door Lampje, een weergaloos sprookje en boek om in te verdwijnen, nog een keer te lezen en bij te knorren van literair leesplezier. Met veel overtuiging en enthousiasme kenden zij de Boekenleeuw toe aan Annet Schaap.

Marit Törnqvist illustreerde een boek dat een mogelijk voorspelbaar thema toch totaal anders brengt, in woord en beeld. Het gelukkige eiland is een prentenboek waar de wisselwerking tussen tekst en illustratie zo goed als perfect te noemen is, waar de illustraties zowel speels als dromerig als gevoelig zijn, wat elke bladzijde tot een kunstwerk maakt. Törnqvist presteert al jaren op hoog niveau, maar heeft zichzelf volgens de jury nu toch weer overtroffen.

Geschreven door Marieke op 02-11-2018.