Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Boekenweekgedicht Moeder

Als Boekenweekgedicht is gekozen voor het gedicht Moeder van Ester Naomi Perquin. Het gedicht is afgelopen zaterdag gepubliceerd in Trouw, samen met een interview met Perquin.

Tijdens de boekenweek, die vrijdag 22 maart begint, zal het gedicht gratis verkrijgbaar zijn als ansichtkaart bij de boekhandel en de bibliotheek. De publicatie van het gedicht is een initiatief dat is ontstaan nadat de organisator van de boekenweek, het CPNB, het verwijt kreeg genderongelijkheid in stand te houden door de vrouw alleen met het moederschap te identificeren en alleen mannen op het thema te laten reflecteren. Het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay zijn immers door mannen geschreven.

Het CPNB liet daarop weten dat het nooit doelde op moeder de vrouw aan het aanrecht. Uit de wens een positieve draai te geven aan dit misverstand, is de gedichtenserie voortgekomen die gepubliceerd is in Trouw. Moeder van Perquin is het laatste deel van deze serie. Perquin publiceerde zes dichtbundels en ontving onder andere de Anna Blamanprijs en de VSB Poëzieprijs. Zij was Dichter des Vaderlands van 2017 tot 2019.

Geschreven door Johanna Kraakman op 18-03-2019.