Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

De Gouden Ganzenveer 2020 voor Abdelkader Benali

In het radioprogramma ‘De Taalstaat’ maakte Jet Bussemaker afgelopen zaterdag bekend dat De Gouden Ganzenveer 2020 aan schrijver en programmamaker Abelkader Benali is toegekend.

Benali krijgt de onderscheiding als ambassadeur van de Nederlandse taal, omdat  hij met zijn veelzijdige pen  en enthousiasmerende inzet jongeren weet te bereiken. Volgens Jet Bussemaker, voorzitter voor de Academie Gouden Ganzenveer, is Benali een verbinder die een brug slaat tussen culturen. “Wat wij heel mooi vinden is dat zeker in een tijd van crisis hij als geen ander jongeren weet te stimuleren om te lezen.”

Bruiloft aan Zee is Benali’s debuutroman die al in diverse landen is vertaald. Verder schrijft hij romans, verhalen, poëzie, journalistiek werk en toneel.

De Gouden Ganzenveer 2020 krijgt Benali op 2 april 2020 uitgereikt in Amsterdam. Op het moment werkt Benali aan een bewerking van Hamlet, waarvan hij op de bewuste avond een stuk zal opvoeren. Ook zal hij spreken op deze avond.

Jaarlijks wordt de culturele prijs toegekend door de academie. Leden hiervan komen uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.

Geschreven door Edwine Bos op 13-01-2020.