Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

De NS Publieksprijs gewonnen door Hendrik Groen

De NS Publieksprijs 2018 is gewonnen door Hendrik Groen met Zolang er leven is. Het is daarmee het Boek van het Jaar 2018. Woensdagavond 21 november werd de winnaar bekend gemaakt in het programma De Wereld Draait Door. Naar het boek is een tv-serie gemaakt: Het geheime dagboek van Hendrik Groen. De hoofdrolspeler, Kees Hulst, nam de NS Publieksprijs in ontvangst. Zolang er leven is kreeg ruim 42% van de uitgebrachte stemmen. Andere genomineerden waren Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder, De heilige Rita van Tommy Wieringa, Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck, Nazomer van Esther Verhoef en Stromboli van Saskia Noort. Deze boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar.

Hendrik Groen won de NS Publieksprijs ook al in 2016, met zijn eerste dagboek Pogingen iets van het leven te maken.

De NS Publieksprijs is de bekendste boekenprijs voor volwassenenliteratuur en de grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken. Door te stemmen bepaalt de lezer welk boek wint. De winnaar krijgt de eretitel Boek van het Jaar, maar ook een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag (€ 7500,00) en een jaar lang gratis reizen met de trein, 1e klas. De nominaties werden bepaald aan de hand van de verkopen tussen juli 2017 en 2018.

Sinds 2018 spelen ook leesclubs een rol bij het kiezen van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek. Vele enthousiaste lezers hebben zich opgegeven voor de NS Publieksprijs Leesclub. Uiteindelijk zijn daaruit 10 teams van 10 mensen geselecteerd. Deze leden zijn ambassadeur van de NS Publieksprijs en het lezen. Ieder lid wordt gevraagd om stemmen te werven. Het leesteam dat de meeste lezers kan laten stemmen, wordt uitgeroepen tot Leesambassadeur. Alle Leesambassadeurs mogen een jaar lang iedere maand een boek naar keuze uitzoeken.

Ook zijn miniboekjes met fragmenten uit de genomineerde boeken uitgedeeld in de trein om zoveel mogelijk treinreizigers hiermee kennis te laten maken. Met de Leesclub en de miniboekjes zijn extra lezers enthousiast gemaakt om te gaan lezen en te stemmen.

Geschreven door admin op 03-12-2018.