Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

F.Starik aan hartaanval overleden

Hij was nog maar 59 jaar oud, en overleed op 16 maart aan een hartaanval. Nederland is na Menno Wigman, twee maanden geleden, nu F.Starik, pseudoniem van Frank von der Möhlen, kwijtgeraakt aan de dood. De twee dichters waren overigens bevriend, stierven beide aan een hartkwaal en zijn wellicht, zo u het wil geloven, nu weer bijeen.

Ook de ongeveer 15 jaarlijkse eenzame doden in Amsterdam, mensen bij wie familie noch vrienden op de uitvaart aanwezig zijn, zullen in de toekomst zonder de zorg van Starik ter aarde besteld worden. Starik richtte speciaal voor deze doden de stichting Eenzame Uitvaart op. Bij iedere eenzame overledene hoorde hij telefonisch de ambtenaar uit die het huis bezocht, zocht muziek uit die passend was bij deze persoon en koppelde hem (de meeste eenzame doden zijn man) aan een dichter uit de Poule des Doods. Over deze uitvaarten schreef Starik twee boeken: De eenzame uitvaart (2005) en Een steek diep. Schetsen van verloren levens (2011).

Een van de meest zichtbare dichters van Nederland werd hij genoemd, waarschijnlijk vanwege zijn optredens op festivals als Lowlands en Oerol en Dichter aan huis. Hij publiceerde tien dichtbundels, waarvan zijn meest recente dichtbundel, STAAT, verscheen in 2015. Van 2010- 2012 was F.Starik de vierde stadsdichter van Amsterdam. Hij volgde  Menno Wigman op.

Geschreven door Marieke op 20-03-2018.

Reacties op "F.Starik aan hartaanval overleden"