Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Freek de Jonge Taalstaatmeester 2019

Tijdens de uitzending Taalstaat op NPO Radio1 werd in het programma dat wordt gepresenteerd door Frits Spits ‘De Taalstaatmeester 2019’ bekend gemaakt. Voor 2019 waren er drie genomineerden, te weten: Jeroen Dijsselbloem (politicus) en Wilma Borgman (politiek commentator) en Freek de Jonge (cabaretier). De titel gaat dit jaar naar ‘Freek de Jonge’.

Taalstaatmeester  is een initiatief van het radioprogramma Taalstaat en het Genootschap Onze Taal. De prijs is bedoeld voor de man of vrouw die zich dit jaar het beste heeft uitgedrukt in woord en/of geschrift.

De jury bestaat uit René Appel (taalwetenschapper en schrijver), Vibeke Roeper (Onze Taal-Directeur) en Martha Riemsma (Tubantia-hoofdredacteur).

De eerste reactie van Freek de Jonge, nadat René Appel de winnaar bekend maakte was ‘ik ben sprakeloos en heb een zekere prijsschaamte’. Dit laatste naar het gekozen ‘Onze Taal Woord’ -schaamte. Het juryrapport werd voorgelezen door René Appel en maakte duidelijk waarom Freek deze bekroning verdiende.

“Freek de Jonge is een weergaloze spreker en schrijver, of het nu gaat om theaterteksten, liedjes, interviews, het maakt niet uit. Op alle fronten maakt hij gebruik van de vele mogelijkheden die de Nederlandse taal biedt. Hij is scherp, soms meedogenloos scherp als het moet, maar kan ook zacht en ontroerend zijn, waarbij zijn voortreffelijke woordkeuze altijd weer opvalt.

Gesproken taal is niet alleen geluid, maar soms ook stilte, en Freek is een meester in het hanteren van die stilte wanneer dat nodig is in het vertellen van verhalen. Dat hij soms licht hapert maakt zijn taalgebruik alleen maar natuurlijker. Hij is tenslotte geen taalrobot. Hij spreekt in welgekozen bewoordingen in fraaie zinnen, die soms karakter van een aforisme krijgen.

Tenslotte is de energie en het enthousiasme waarmee hij het Nederlands hanteert om zijn verhalen over het voet licht te brengen bewonderenswaardig, daarom is zijn bekroning tot taalmeester meer dan verdiend.”

Sinds 2017 wordt de titel uitgereikt. De eerste Taalstaatmeester was in 2017 Beatrice de Graaf (hoogleraard), in 2018 Lilian Marijnissen (SP-fractievoorzitter).

Geschreven door Edwine Bos op 30-12-2019.