Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Het Gouden Kookboek 2019

Aan de vooravond van de Kookboekenweek 2019 zal de uitreiking van het ‘Gouden Kookboek’ plaatsvinden,. De prijs wordt uitgereikt voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar.

In het radioprogramma Gijs 2.0 werd door juryvoorzitter Janny van der Heijden namens de vakjury de genomineerden bekend gemaakt. De shortlist ziet er als volgt uit:

Bouillon – Jean Beddington – (Karakter) ‘Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kan je écht koken.’

Brits Bakboek – Regina Ysewijn (Carera Culinair) ‘Een must voor de bakliefhebbers, geschreven door Belgisch jurylid van The Bake Off.’

Eten met Nijntje – Samuel Levie (Mercis) ‘Vijf verhalen en veertig recepten rond het beroemdste konijn ter wereld. Met het aanleren van liefde voor eten kan je niet vroeg genoeg beginnen.’

Indorock – Vanja van der Leesden (Nijgh Cuisine) ‘Dit boek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier.’

Najat – Najat Kanaache (Luitingh-Sijthoff) ‘Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek van een chef die al 2 jaar op rij een prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine.

 

Op 7 november wordt de winnaar bekend gemaakt. De vakjury gaat van alle genomineerden verschillende recepten bereiden en vormen aan de hand daarvan hun besluit wie de winnaar van het Gouden Kookboek gaat worden.

Avond van het Gouden Kookboek vindt voor de derde keer plaats. De vakjury bestaat uit: Janny van der Heijden (culinair publiciste en voorzitter), Jonah Freud (De Kookboekhandel en Parool), Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries), Ronald Giphart (schrijver en culinair journalist) en Makkie Mulder (voormalig hoofdredactrice Delicious). 

Kookboekenweek start 8 november en loopt tot en met 17 november.

Geschreven door Edwine Bos op 18-10-2019.