Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Inkomen auteurs

Uit een onderzoek van KVB Boekwerk, het kennis- en innovatieplatvorm voor de boekensector, blijkt dat maar een klein deel van de auteurs kan leven van de inkomsten uit boekenverkoop; de royalty’s. Slechts ongeveer 0,7% van de Nederlandse auteurs haalt een minimuminkomen uit de royalty’s.

Het blijkt dat ongeveer 70 auteurs van literair-culturele boeken méér dan een minimuminkomen verdienen, waarvan 35 meer dan modaal. Dit zijn de bekende schrijvers die samen goed zijn voor 35% van de verkochte boeken.

Dat betekent niet dat de overige auteurs aangewezen zijn op de bedelstaf. Naast de royalty’s hebben auteurs ook andere bronnen van inkomen. Ze krijgen vergoedingen voor leenrecht, voor optredens, licenties en overige schrijfwerk. Veel auteurs hebben naast hun schrijven een baan. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat veel auteurs een boek schrijven zonder de motivatie om daar inkomsten uit de verkrijgen. Het gaat bijvoorbeeld om publicaties van verenigingen of van proefschriften of als nevenproduct van een andere activiteit.

Geschreven door Johanna Kraakman op 24-12-2018.