Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Jules Deelder (75) overleden

Afgelopen donderdag is de Rotterdamse dichter Jules Deelder op 75-jarige leeftijd overleden. De Bezige bij meldt dat dit na een kort ziekbed is gebeurd.

Deelder debuteerde in 1966 met het gedicht straat. Het gedicht werd in het Algemeen Dagblad gedrukt.

Simon Vinkenoog, door Deelder aangeduid als ‘ene Simon V. te A. heeft Deelder ontdekt en nodigde hem in 1966 uit in Carré als deelnemer aan een poëzie-manifestatie. Drie jaar later in 1969 verscheen zijn eerste dichtbundel ‘Gloria Satoria’. Zijn prozadebuut ‘Proza’ werd gepubliceerd in 1976.

Deelder stond in Rotterdam bekend als ‘De nachtburgemeester’. Hij werd in 2010 door het tijdschrift Esquire  gekozen als ‘best geklede man’. Deelder liep altijd strak in een maatpak en een, koos zorgvuldig zijn bril en alles altijd in het zwart.

Deelder kreeg een dochter ‘Ari’ in 1985 samen met zijn partner Annemarie Fok

Deelder won diverse prijzen. In 1988 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Anna Blaman Prijs. 199 werd aan Deelder toegekend de Johnny van Doornprijs en de Gesproken Letteren. De Edisonprijs ontving Deelder voor zijn cd ‘Deelder blijft draaien’ in 2005. De Tollenprijs werd in dat zelfde jaar aan Deelder toegekend. In 2004 heeft de stad Rotterdam hem de Wolfert van Borselenpenning toegekend.

Geschreven door Edwine Bos op 20-12-2019.