Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Miniboekje Charlotte Brontë geveild voor 780.000 euro

Het Brontë Parsonage Museum in het Engelse Haworth heeft maandag op een veiling in Parijs voor  € 780.000 een klein jeugdwerk van de Britse schrijfster Charlotte Brontë (1816-1855) weten te bemachtigen, zo meldt de Volkskrant

In het voormalige woonhuis van Brontë in het Engelse Haworth is het Museum gevestigd. Met een crowdfundingactie werd door Brontëliefhebbers ruim € 100.000 opgehaald. In een eerdere veiling (2011) van het miniboekje werd er al een poging gedaan, toen werd het bod van het museum overboden.

Als 14-jarige maakt Charlotte in de zomer zes miniatuurtijdschriften ‘The Young Magazine.’ Deze maakte ze voor de speelgoedsoldaatjes waar zij met haar broers en zussen mee speelde. Vier boekjes waren al in het bezit van het museum, het zesde boekje is helaas zoek geraakt. Het boekje heeft een afmeting van 35 x 61 mm.

Brontë debuteerde in 1847 met ‘Jane Eyre’ haar beroemde roman. Het verhaal gaat over een weesmeisje dat door haar wrede tante wordt opgevoed. Dit boek schreef ze onder het pseudoniem ‘Currer Bell’. Jane Eyre wordt in de wereldliteratuur tot een van de hoogtepunten gerekend.

Geschreven door Edwine Bos op 21-11-2019.