Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Nagelaten werk Salinger alsnog gepubliceerd

De zoon van schrijver J.D. Salinger, bekend van zijn enige roman Catcher in the Rye, heeft onthuld dat een deel van zijn vaders onbekende werk alsnog  gepubliceerd zal worden. Hij en zijn vaders weduwe blijken als sinds 2011 bezig te zijn om het materiaal klaar te maken voor publicatie.

Salinger werd geboren in 1919 en stierf in 2010. Hij liet een klein maar mooi oeuvre na. Nine Stories, Franny and Zooey en Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour, an Introduction zijn inmiddels klassieke werken. Al jaren gingen er geruchten dat de schepper van een van de meest bekende personages van de twintigste eeuw, Holden Caulfield, was blijven schrijven in de tijd dat hij zich had teruggetrokken in een klein dorpje in New Hampshire. Die geruchten zijn nu bewaarheid.

Matt Salinger zegt dat zijn vader vol met ideeën en gedachten zat. Hij kon de auto plotseling aan de kant zetten om iets op te schrijven, lachend in zichzelf. Soms las hij het voor, soms hield hij het voor zichzelf. Op elke stoel had hij een notitieblok.

Catcher in the Rye (De vanger in het graan) gaat over de 16-jarige Holden Caulfield die van school is gestuurd. Hij zwerft een paar dagen in de stad, stort in, komt in een tehuis terecht en vertelt daarna over wat hem is overkomen op een stoere en toch kwetsbare manier, die ook hedendaagse jongeren nog aan kan spreken.

Geschreven door Johanna Kraakman op 04-02-2019.