Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Nina Polak BNG Bank Literatuurprijs

Met haar roman Gebrek is een groot woord heeft schrijfster Nina Polak de veertiende BNG Bank Literatuurprijs gewonnen.

De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn. Ook hebben ze geen grote literaire prijs gewonnen.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik en werd op 10 januari uitgereikt in Amsterdam.

Gebrek is een groot woord gaat over een persoon die zich heeft afgezonderd van de gemeenschap maar daarin na zeven jaar terugkeert en over de desoriëntatie tussen vrijheid en verbondenheid.

De jury zegt dat Polak het midden weet te bewaren tussen ironie en ernst. Polak verkent de lusten en de vragen die haar generatie typeren, en dat doet ze slim, sluw en gevoelig.

Eveneens genomineerd waren de schrijvers Merijn de Boer met De geur van miljoenen en Bertram Koeleman met Het wikkelhart.

Uit het juryrapport: “Als er iets gemeenschappelijks is aan deze nominaties, dan is het dat alle drie de auteurs over een verfrissend gevoel voor humor beschikken. Dat mag ook weleens opgemerkt worden, in deze dikwijls bloedernstige tijden”.

Geschreven door Johanna Kraakman op 14-01-2019.