Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

NS Publieksprijs postuum voor Martine Bijl

Martine Bijl heeft met ‘Rinkeldekink’ winnaar geworden van de NS Publieksprijs. In DWDD werd de winnaar bekend gemaakt waar haar man Berend Boudewijn de prijs in ontvangst nam.

Vier jaar geleden werd Martine Bijl getroffen door een hersenbloeding. In haar boek ‘Rinkeldekink’ beschrijft zij de gevolgen hiervan.

Er werden 111.000 stemmen uitgebracht wat een stijging is ten opzichte van 2018. Toen waren er 97.000 stemmen voor de publieksprijs. Het boek van Martine kreeg twee derde van de stemmen.

De NS Publieksprijs is voor Nederlandse boeken de grootste publieksprijs. Martine haar boek krijgt de eretitel ‘Boek van het Jaar’ en ontvangt de winnaar een sculptuur van Jeroen Henneman en een bedrag van € 75.000

Dit jaar waren de andere genomineerden: ‘Grand Hotel Europe’ van Ilja Leonard Pfeijffer, ‘Otmars Zonen’ van Peter Buwalda, ‘Taal voor de leuk’ van Pauline Cornelisse en ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik. Ook werd ‘Pessimisme kun je leren!’ van Lévi Weemoedt. Dit is de eerste poëziebundel die voor de NS Publieksprijs werd genomineerd. Vorig jaar was ‘Zolang er leven is’ van Hendrik Groen de winnaar van de NS Publieksprijs.

Geschreven door Edwine Bos op 21-11-2019.