Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Op stap met de kinderen

Met een verhalenverteller op pad gaan, terwijl je wandelt door een eeuwenoud decor en verhalen hoort over helden, schurken en heiligen. Dat kan met een theaterwandeling georganiseerd door Storytrail, op een landgoed, kasteel of in een oude stad.

Ook in de forten van de Hollandse Waterlinie is van alles te beleven. Ongeveer tien jaar geleden maakte de Rijksoverheid een inventarisatie van alle Linies en Stellingen in Nederland. Men kwam tot een optelsom van wel 45 stuks, van de oude Romeinse Limes tot de IJssellinie uit de Koude Oorlog. Twee bijzondere zijn de Stelling van Amsterdam, een werelderfgoed van UNESCO en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste Rijksmonument van Nederland dat als een slinger loopt van Amsterdam tot de Biesbosch en 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen omvat. Al die forten zijn de bron van spannende verhalen. Tijdens rondleidingen worden deze verhalen verteld door de verhalenvertellers van Storytrail.

Ook zijn er musea die op kinderen en kinderboeken zijn gericht. Zoals het Nijntje Museum in Utrecht, het Kinderboekenmuseum in Den Haag en het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. In het stadskasteel van Zaltbommel is een expositie voor jong en oud over het leven en werk van Fiep Westendorp. Ook rijdt daar de Fiepbus. In Friesland kun je meevaren in het bootje van de schippers van de Kameleon, overleven op het avontureneiland en het Kameleondorp bezoeken. In het Vechtdal kunnen verhalen beluisterd worden bij zo’n 30 verhalenpalen. Bij Zwolle ligt een fietsroute die gebaseerd is op het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw. In Kampen is een Thea Beckmanwandeling te maken.

Geschreven door Johanna Kraakman op 15-07-2019.