Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Reisboek over waterfietsen

In 2009 is een team met een lig-waterfiets van Athene naar Amsterdam ‘gefietst’ in het kader van het bikingtheocean project met als bijkomend doel aandacht te vragen voor de plasticvervuiling van de zee. Inmiddels is een boek verschenen over de reis: Watertrappen – 4700 kilometer waterfietsen van Athene naar Amsterdam. Schrijver is Alex Mutsaars en het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Het is een verhaal over een avontuurlijke reis waarbij ook de technische, financiële en sociale kanten worden belicht. Een fragment uit het boek:

Nauwelijks lig ik ingesnoerd in het slingerzeil of ons radaralarm begint indringend te piepen.
Niet direct een zorg tot paniek want die nacht heeft hij al meerdere malen op schepen om ons heen gereageerd. Dan roept Mark me schor vanuit de kuip, hij leeft dus weer. ‘Alex, kun je even kijken.’
Ik wurm me uit de kooi en steek nog in onderbroek gehuld mijn hoofd door het luik, draai mijn gezicht in de richting van Marks wijzende vinger en voel meteen het bloed uit mijn lichaam wegtrekken.

Aan bakboord van ons komt een enorm containerschip recht op ons afgestoomd, het beeld bevriest op mijn netvlies. Verbijstering, angst en misselijkheid trekken bij de aanblik van de enorme boeg die ploegend door de woeste golven recht op ons af stormt als een stroomstoot door mijn lichaam en zorgt even voor een totale verlamming. Dan springt het lichaam in de overlevingsmodus, adrenaline pompt rond en verdringt de blokkade. Pure overlevingsdrang en instinct nemen de controle over het handelen over. Het gevoel is een mix van angst en pure opwinding.

Geschreven door Johanna Kraakman op 12-03-2019.