Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Schrijver Amos Oz overleden

Afgelopen vrijdag overleed de Israëlische schrijver Amos Oz op 79-jarige leeftijd. Hij werd gezien als groots auteur en gold als kandidaat voor de Nobelprijs. Zijn oeuvre is omvangrijk. Zijn bekendste werken zijn de romans Zwarte doos en Judas, het politieke essay Hoe genees je een fanaticus? en het magistrale Een verhaal van liefde en duisternis. Deze roman gaat over de geschiedenis van zijn familie in samenhang met de stichting van de Joodse staat en de teloorgang van de zionistische idealen.

Oz liep op zijn veertiende van huis weg om in de kibboets te gaan werken. Hij veranderde zijn achternaam in Oz wat Kracht betekent. In 1961 publiceerde hij zijn eerste verhalen en debuteerde in 1965 met de verhalenbundel De landen van de Jakhals. Van 1987 tot 2005 was hij hoogleraar Hebreeuwse literatuur aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Beër Sjeva. Zijn laatste boek was de roman Judas (2015).

Oz kreeg veel internationale prijzen, zoals de Prix Fémina, de Israëlprijs, de Friedespreis des Deutschen Buchhandels, de Prix France Culture en de Goetheprijs.

Geschreven door Johanna Kraakman op 31-12-2018.