Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Stemmen voor NS Publieksprijs vanaf 23 oktober 2019

Voor de NS Publieksprijs kan weer gestemd worden vanaf 23 oktober tot en met 20 november. Aan de hand van de verkopen tussen 1 juli 2018 en 1 juli 2019 worden de nominaties bepaald. De genomineerden dingen mee naar de NS Publieksprijs en het boek van de winnaar zal dan “Het Boek van het Jaar” worden.

In 2018 brachten 97.565 mensen hun stem uit waarvan 42% van de stemmen naar het boek ‘Zolang er leven is’ van Hendrik Groen. Televisieprogramma De Wereld Draait Door maakte de winnaar bekend. Kees Hulst die een rol vertolkte in “Het geheime dagboek” van Hendrik Groen nam de prijs voor Hendrik Groen die niet aanwezig was bij het programma met een dankwoord namens Hendrik aan. Boek van het jaar 2018 met bekendmaking 

Voor de stemmers is er een mooie hoofdprijs te winnen die bestaat uit: 52 weken lang, elke week een boek ter waarde van € 20,- uit een boekwinkel en een NS 1e klas NS Flex Dal Vrij abonnement ter waarde van € 1.985.-

De eretitel ‘Boek van het Jaar’ is verbonden met de NS Publieksprijs en heeft tot doel te lezer de mogelijkheid te geven een prijs toe te kennen aan zijn persoonlijke voorkeur. Er komt geen vakjury aan te pas, de lezer/koper bepaald de de prijswinnaar en op deze manier wordt de betrokkenheid tussen lezer en boek vergroot.

De schrijver van het ‘Boek van het Jaar’ ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman en een geldbedrag van € 7.500,- De NS die sponsor is van de NS Publieksprijs stelt tevens een NS Altijd Vrij 1e klas abonnement ter waarde van € 6.420,- beschikbaar.

Van 1987 tot en met 1991 was de Publieksprijs voor het Nederlandse boek een oeuvreprijs. De prijs wordt sinds 1992 door het volk gekozen tijdens de verkiezingsperiode. De NS is sinds 2001 sponsor en veranderde de naam in NS Publieksprijs. Er kan door het publiek gestemd worden op de een van de zes bestverkochte boeken uit de periode van 1 juli voorgaand jaar en 1 juli huidig jaar. Er is een mogelijkheid te stemmen op een favoriet naar keuze, onder voorwaarde dat deze oorspronkelijk Nederlandstalig is.

Een Leesclub, speelt sinds 2019 een rol bij het kiezen van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse boek.

Geschreven door Edwine Bos op 18-10-2019.