Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Uitgever Atlas Contact verrast door Nobelprijswinnaar

De Nobelprijs voor de Literatuur gaat dit jaar naar de Japans-Engelse auteur Kazuo Ishiguro, Ish of Ishy voor zijn vrienden. De in Guildford, Engeland, opgegroeide Ishiguro won in 1986 de Whitbread Prize, voor zijn tweede boek An Artist of the Floating World. In 1989 mocht hij de Booker Prize in ontvangst nemen voor zijn derde boek The Remains of the Day. In 1998 kreeg Ishiguro de Chevalier de l’Ordre des arts et des lettres uitgereikt door het Franse Ministerie van Cultuur. In totaal schreef Ishiguro acht boeken, waarin hij experimenteerde met genres als fantasy of science fiction. De jury kende Ishiguro de Nobelprijs voor de Literatuur toe vanwege zijn “krachtige, emotionele romans, waarin hij de afgrond toont die achter ons ingebeeld gevoel van verbondenheid met de wereld schuilgaat”.

Jessica Nash, hoofdredacteur vertaalde fictie bij uitgeverij Atlas Contact zei totaal verrast te zijn door deze Nobelprijs. De uitgeverij doet er alles aan om deze week een viertal titels van Ishiguro te kunnen leveren in Nobelprijs-editie.

Nash bleek overigens niet de enige die zich verrast toonde door de uitslag van de jury. Na de verkiezing van singer-songwrakers waren Ngugi wa Thiong’o (Kenia), Haruki Murakami (Japan), Margaret Atwood (Canada), Amos Oz (Israël) en Cees Nooteboom.

Geschreven door Marieke op 09-10-2017.