Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Veelzijdig kunstenaar Armando overleden

Armando overleed afgelopen weekend in Potsdam op 88-jarige leeftijd. Hij was kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. De kunstenaar werd geboren in Amsterdam als Herman Dirk van Dodeweerd. Een naam waar hij later niet onder aangeproken wenste te worden en dus veranderde hij zijn naam in Armando, naar verluidt een verwijzing naar zijn grootmoeder van Italiaanse afkomst.

 

In eerste instantie manifesteerde Armando zich als beeldend kunstenaar en verbond zich in 1957 aan de Nederlandse Informele Groep, opgericht door Jan Henderikse. In 1960 gingen zij op in de Nul-beweging. Armando publiceerde gedichten in De Nieuwe Stijl en Gard Sivik en portretteerde samen met Hans Sleutelaar Nederlandse vrijwilligers in de Tweede Wereldoorlog in De SS’ers. In Berlijn werkte hij vanaf 1979 als beeldend kunstenaar en columnist voor NRC Handelsblad. Wat Armando typeerde was dat hij in al zijn werk onderzoek deed naar de relatie tussen slachtoffers en daders, goed en kwaad en schuld en onschuld. Zowel in de literatuur, de journalistiek of in zijn beeldende kunst, hij maakte duidelijk dat het niet altijd mogelijk is een scherpe grens te trekken tussen wat deugd en wat niet. Ook muntte hij de uitdrukking ‘schuldig landschap’ — wat ooit het decor was van een bloedbad, kon zich jaren later voordoen als een lieftallig stukje natuur.

 

Museum Voorlinden in Wassenaar wijdt volgend jaar een tentoonstelling aan Armando. Volgens directeur Suzanne Swarts bezocht ze de kunstenaar nog geen twee weken geleden in het Duitse Potsdam, om afspraken over de expositie te maken. Armando stelde direct zijn recente werk ter beschikking en was van plan zelf naar de opening van de tentoonstelling te komen. De tentoonstelling wordt nu een eerbetoon aan de overleden kunstenaar. Het zal werken van Armando tonen van de jaren zestig tot en met zijn meest recente schilderijen.t

Geschreven door Marieke op 03-07-2018.