Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Vluchteling wint belangrijke literaire prijs Australië

De Iraans-Koerdische schrijver, journalist en dichter Behrouz Boochani, die sinds 2013 op het eiland Manus wordt vastgehouden door Australië, heeft een van de belangrijkste literatuurprijzen van dat land gewonnen. Het boek No friend but the mountains; writing from Manus Prison won de Victorian Prize for Literature. Boochani kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen; hij mag het eiland niet verlaten. 

Boochani schreef het boek op zijn telefoon. Het werd met Whatsapp-berichten naar zijn redacteur in Australië gestuurd. Het werk kwam onlangs uit in Australië. Boochani is door zijn boek een belangrijke stem geworden in het debat over bootvluchtelingen. Hij geeft zelfs lezingen aan universiteiten, als het lukt de internetverbinding tot stand te brengen.

Hij vertelt dat hij tegenstrijdige gevoelens heeft bij de prijs. “Ik ben aan de ene kant blij dat we aandacht krijgen, aan de andere kant heb ik niet het gevoel dat ik iets te vieren heb, omdat veel van mijn vrienden hier nog steeds afzien. We willen van dit eiland weg en een nieuw leven starten”, aldus Boochani. Hij beschuldigde Australië van barbaarse politiek.

Boochani vluchtte in 2013 voor de Iraanse Revolutionaire Garde. Hij probeerde met een bootje Australië te bereiken, maar werd op zee onderschept en door Australië naar het eiland Manus (Papoea-Nieuw-Guinea) gebracht. Daar brengt Australië sinds 2012 asielzoekers onder. Artsen en vluchtelingenwerkers hebben de slechte omstandigheden op het eiland diverse keren onder de aandacht gebracht. Australië krijgt ook internationaal kritiek.

Geschreven door Johanna Kraakman op 04-02-2019.