Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Werken van Erwin Olaf naar Rijksmuseum

Bijna vijfhonderd werken schonk de 58-jarige fotograaf Erwin Olaf aan het Rijksmuseum in Amsterdam. De schenking laat zich het beste omschrijven als de kerncollectie van zijn oeuvre. Het bestaat uit 412 foto’s, zeven video’s, diverse tijdschriften en boeken. Volgens Olaf zijn er aan de schenking geen voorwaarden verbonden. Zijn werk is volgens de fotograaf bij het museum in goede handen. Met steun van de Bank-Giro Loterij kocht het museum bovendien nog voor 200.000 euro zestig foto’s en drie video’s extra aan, zo liet de Volkskrant weten.

Volgens directeur van het museum Taco Dibbits past het werk van Olaf niet alleen naadloos tussen de fotocollectie van zo’n 200.000 foto’s van het Rijksmuseum, het hoort er gewoon bij. “Olaf is een van de belangrijkste fotografen van het laatste kwart van de twintigste eeuw”, aldus Dibbits. Elke twee jaar gaat het museum bepalen welk nieuw werk van Olaf nog aan de verzameling zal worden toegevoegd, uiteraard in overleg met de fotograaf zelf.

In de jaren tachtig raakte Olaf bekend door zijn provocerende foto’s van dikke, vastgebonden vrouwen en naakte mannen met een erectie. Later ging zijn werk meer nuance vertonen. Een van zijn meest recente opdrachten bestond uit een fotoserie van koning Willem-Alexander en zijn gezin, een opvallend informele reportage.

Geschreven door Marieke op 28-05-2018.