Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

het boek was beter

Beauty and the Beast

Naast literatuur vormen sprookjes ook een dankbare bron van inspiratie voor filmmakers. Sommige van deze films, of dit nu animatiefilms of films met echte acteurs zijn, verwierven een legendarische status. Zoals Snowwhite and the Seven Dwarves, de eerste avondvullende tekenfilm van Walt Disney. Ook The Wizard of Oz met Judy Garland is nog altijd populair. Het is dan ook een hele opgave om in navolging van zo’n klassieker een nieuwe film te maken die de oude overtreft of evenaart. De Disney studio’s hebben vele films gemaakt die niet meer weg te denken zijn uit onze cultuur zoals Aladdin, Sleeping Beauty (Doornroosje), The Lion King (De Leeuwenkoning) en Beauty and the Beast (Belle en het Beest). Allen een eigen interpretatie van een klassiek sprookje. Maar deze zijn al zo vaak gezien en zo vaak uitgegeven op VHS, dvd, BluRay en ga zo maar door dat ze maar beperkt publiek zouden trekken als ze opnieuw in de bioscoop zouden draaien.

Met andere woorden: tijd voor een remake. Disney heeft de afgelopen jaren in gestaag tempo nieuwe versies van enkele films uitgebracht. Met echte acteurs en dieren/monsters/etc. die met de computer zijn gemaakt. Pete’s Dragon (Peter en de Draak), Junglebook en een prequel op Sleeping Beauty, Maleficent (Malafide), lokten toch weer drommen mensen naar de mekka’s van popcorn en brachten zo geld in het laatje. Beauty and the Beast heeft ook deze behandeling gekregen. Kort door de bocht zijn beide films gebaseerd op het sprookje La Belle et la Bête van Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. De animatiefilm uit 1991 was een gigantische kaskraker die tot op de dag van vandaag één van de motoren voor Disney is. Kostuums, theatervoorstellingen, musicals en zelfs een opera zijn erop gebaseerd. Elk Disneypark heeft wel een restaurant, attractie of winkel in de stijl van de film. De fanbasis is enorm en de gewonnen Oscars zijn dan ook met recht verdiend.

Helaas kan niet worden gezegd dat de film van Bill Condon zelfs maar in de buurt komt van de animatiefilm. Emma Watson, voorheen bekend als Hermelien uit de Harry Potter films heeft de rol van Belle op zich genomen. Ze komt echter meer over alsof ze maar over twee gezichtsuitdrukkingen beschikt en haar tijd op de bezemsteel nog niet helemaal van zich afgeschud heeft. Tegenspeler Dan Stevens is zo bedolven onder de CGI dat zijn acteerprestaties eigenlijk overbodig zijn, op het dansen na. De combinatie van fantasie en fotorealisme komt de film ook niet ten goede, de huisraad spreekt meer tot de verveling dan de verbeelding en lijkt weggelopen te zijn uit de afgewezen rollen voor een Tim Burton film. Schurk Gaston, vertolkt door Luke Evans, komt ook niet geheel goed uit de verf, hij komt ongeloofwaardig over omdat hem en de andere spelers niet genoeg tijd gegund wordt om het verhaal goed uiteen te zetten. In plaats daarvan krijgen we meer liedjes en maffe scenes.

De grauwe tonen waarin de film wordt vertoond en de onsamenhangende, fragmentarische scènes, zoals de gevechten tussen dorpelingen en de huisraad, sukkelen hopeloos achter enige gang aan. Tja, het is een trend om alle klassiekers opnieuw te verfilmen, maar Disney had er beter aan gedaan om in ieder geval de oorspronkelijke regisseurs bij dit project te betrekken. Condon’s prestaties zijn gewoon niet de ruime twee uur waard die ze innemen. Pak liever het boek of bekijk de film uit 1991 en ga vergelijken. Pak ook het herschreven boek erbij voor een grondig begrip van de evolutie van het verhaal. Maar laat deze film links liggen.

Geschreven door Marieke op 14-04-2017.

Reacties op "Beauty and the Beast"

No comments yet