Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

kort nieuws

Boek van de maand September 2019 Zwarte Schuur van Oek de Jong

Ieder laatste dinsdag van de maand wordt er in DWDD het boek van de maand gekozen. In het 15e seizoen zit er dan ook een jubileumpanel wat deze maand weer een aantal boeken heeft gelezen en tot voor het eerst in de geschiedenis van het boek van de maand unaniem gekozen is voor het boek van Oek de Jong Zwarte schuur  . Het boekenpanel bestond uit Ronnie Terpstra  (Boekhandel Van der Velde, Leeuwarden), Grietje Braaksma (Broese Boekverkopers, Utrecht), Wouter Cajot (’t Stad  Leest, Antwerpen) en Manda Heddema (Boekhandel de Koperen Tuin, Goes).

Het boek Zwarte Schuur vertelt het verhaal van Maris Coppoolse, de hoofdpersoon in het verhaal. Het hoofdthema uit dit verhaal is een incident uit de vroege jeugd van Maris. Toen hij 14 jaar was maakte hij de dood mee van Matty, een vriendinnetje waar hij zijn eerste erotische ervaring mee zou hebben in een boeren schuur (zwarte schuur). Was het een ongeluk of was het een moord?

Het panel koos het boek en Manda Heddema vertelde waarom Oek de Jong het beste boek van de maand september had geschreven. Volgens Manda was het een literaire overmacht. Oek schrijft zo helder en duidelijk. De centrale vraag in het boek is: kan je op elk moment in je leven opnieuw beginnen of is het pure overlevingskracht? Het boek is een ode aan de kracht van het beeld. Een beeld kan heel bepalend zijn en dat vat Oek de Jong uit in woorden.

Geschreven door Edwine Bos op 27-09-2019.