Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

kort nieuws

Jos Palm over de gewone man

Foto © T.P. de Boer

In de geschiedenisboeken kom je hem meestal niet tegen. Toch was hij er altijd al. Historicus Jos Palm zocht hem op en beschrijft het leven van ‘gewone mannen’ door de hele geschiedenis. Vanaf de vroege oudheid tot heden, vanaf het moment dat hij rechtop kan lopen totdat hij thuis op de bank mag zitten. We zien hem als slaaf, horige, arbeider en kleine sappelaar. We leven met hem mee op de slagvelden van Waterloo en Verdun. En we lezen hoe hij zich liet misleiden door Napoleon, Hitler en Stalin, en ook hoe hij uiteindelijk het meest gaat verwachten van de democratie. Brood, spelen en stemrecht, en af en toe een extra pilsje of complimentje: dat is voldoende, als hij maar het gevoel kreeg dat hij er mocht zijn.

Op basis van historische bronnen en egodocumenten vertelt Jos Palm het verhaal van de kleine, gewone mensen, hun problemen, verlangens en onvrede.

Jos Palm (1956) is historicus en journalist. Hij schrijft voor Trouw, NRC Handelsblad en Historisch Nieuwsblad en is redacteur en presentator van OVT, het radioprogramma van de VPRO. Eerder verschenen van hem onder andere Moederkerk, en Oerend hard, het onmogelijke høkersleven van Ben Jolink.

Op 18 januari geeft Jos Palm een interview bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch in Zutphen.

Geschreven door EPN op 03-01-2018.