Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

recensies

Een man, een zoektocht en zijn leven

Verhalen van een leven. Soms wat geromantiseerd, van een afstandje benaderd of juist zeer realistisch verwoord. Jan Klein plaatste zijn verhalen in chronologische volgorde en bundelde ze in het boek Altijd onderweg.

Jan schrijft over zijn kinderjaren in Monnickendam, hoe hij in 1941 als broekie van 14 van school komt en op de tram stapt om in Amsterdam te solliciteren voor de functie van jongste bediende bij boekhandel Lankamp & Brinkman. Na wat onduidelijkheid in het gesprek over de politieke voorkeur van Jan z’n ouders geven de heren aan dat ze anti-Duits zijn. Jan kan opgelucht bekennen dat zijn familie dit denkbeeld deelt. Zo wordt hij aangenomen, voor 20 gulden in de maand.

Het boek kabbelt rustig verder. beschrijft Jan’s huwelijk en gezinsleven, zijn arbeidzame leven als koster en later als eigenaar van boekhandel Kirchner. Zijn vertellingen blijven wat aan de oppervlakte hangen en toch leren we Jan wel kennen, krijgen op mild, ironische wijze een kijkje in zijn ziel. Jan Klein zoekt bezieling, zingeving en bezit de kunst zich te blijven verwonderen.

 

Altijd onderweg. Mijn reis door het leven in verhalen (2015)
Jan Klein
Uitgeverij Kirchner
237 blz.
€ 17,50 Paperback