Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

recensies

Het lezersgeluk van opgroeiende meisjes

Titel:Meisjesboeken van weleer
Auteur:Groenhart, Kristine
Uitgever:Singel Uitgeverijen
Prijs:19,99
Afbeelding:
Bestellen:Nieuw boek: Boekstra

Lazen alle meisjes, geboren tussen 1950 en 1970 dezelfde meisjesboeken? Het lijkt er wel op. Bij navraag kent iedere vrouw in die leeftijdscategorie de verhalen van Joop ter Heul, de belevenissen van De Olijke Tweeling en de kostschoolperikelen van Pitty of Kitty of hoe ze ook heetten. Meisjes droomden weg bij deze verhalen en probeerden het kattenkwaad uit in hun eigen omgeving. Ze inspireerden en amuseerden.

Kristine Groenhart zorgt voor een feest van herkenning, met Meisjesboeken van weleer.
Ze weet in dit boek de sfeer op te roepen van vriendinnenclubjes, onhoudbaar de slappe lach krijgen en van de meisjes-HBS, waar het er werkelijk dól aan toe ging. Alleen om de gebruikte termen zou je de boeken nog eens willen lezen. Over bakvissen die gingen tea-en, hun moeder ‘moesje’ noemden en allemaal aan tennis, hockey of roeien in de skif deden.

Meisjesboeken van weleer treft een leuke toon. Het laat die meisjeswereld weer even herleven. Natuurlijk kun je op iedere rommelmarkt de belevenissen van Polly, Pat en al die anderen moeiteloos terugvinden en naar believen herlezen. Wil je na kunnen kijken welke boeken jij zoal las? Een naslagwerk als Meisjesboeken van weleer komt dan goed van pas.

Meisjesboeken van weleer
Kristine Groenhart
Singel uitgeverijen
216 blz
€ 19,99